Diabetes mellitus type 2

Diabetes mellitus (suikerziekte) is een aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel ontregeld is. In het lichaam worden verteerbare koolhydraten uit onze voeding omgezet in glucose. Het hormoon insuline zorgt er normaal gesproken voor dat de glucose in het bloed wordt opgenomen door de lichaamscellen. Bij diabetes type 2 is de bloedsuikerspiegel te hoog omdat de lichaamscellen ongevoeliger zijn voor insuline (insulineresistentie) en de alvleesklier uiteindelijk minder insuline aanmaakt. Het is belangrijk de bloedsuikerspiegel zo goed mogelijk te reguleren omdat een langdurig hoog bloedsuikergehalte de bloedvaten beschadigt.

Oorzaken
Factoren die mee kunnen spelen bij het ontstaan van diabetes zijn ongezonde voeding, weinig beweging, roken, ouder worden en erfelijkheid.
De symptomen van diabetes wisselen per persoon. Dorst en veel plassen zijn bekende symptomen bij diabetes, maar lang niet iedereen heeft hier last van. Mensen met diabetes kunnen ook last hebben van maag- en darmklachten, vermoeidheid, een droge keel, overgewicht, een warmtegevoel of andere klachten. Kortom, iedereen met diabetes is verschillend. Waar de Westerse geneeskunde twee types diabetes onderscheidt (type 1 en type 2), onderscheidt de Chinese geneeskunde er maar liefst twaalf. Door te kijken naar het klachtenpatroon en andere signalen die het lichaam afgeeft, kan bepaald worden om welk subtype het gaat.

De behandeling
De behandeling richt zich altijd op zowel de symptomen als de onderliggende oorzaak van het probleem.

 

De behandeling kan bestaan uit (klik verder voor meer uitleg):

 

Icoon1klein

Voedingsadvies: afgestemd op uw persoonlijke situatie helpt de balans in uw lichaam te herstellen. Uiteraard krijgt u een advies waardoor u lekker, gezond en voldoende kunt eten.

Icoon2klein

Acupunctuur: om energie in het lichaam in beweging te zetten zodat de balans in het lichaam wordt hersteld.

Icoon3kleiner

Chinese kruiden: een persoonsgebonden natuurlijk medicijn om de onderliggende disbalans aan te pakken.


Koolhydraatbeperkte voeding
Bij diabetes kan het beperken van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding zeer zinvol zijn. De diëtist geeft u graag advies over hoe u dit het best aan kan pakken. De diëtist heeft hiervoor de bijscholing gevolgd van Harriët Verkoelen.


Klik hier voor het stellen van een vraag of het maken van een afspraak

Diabetes

Joni Roelse, diëtist-acupuncturist in Zevenaar l tel: 0617443630 l e-mail: info@joniroelse.nl
Geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici – Lid van Beroepsvereniging Zhong